Domáce bezlepkové hamburgerové žemle
Postup prípravy
Do vlažného mlieka nasypeme sušené droždie a lyžicu cukru, premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote.
Do misy dáme bezlepkovú múku, soľ, pridáme olej a zalejeme to tekutou drožďovou zmesou.
Varechou všetky spomínané ingrediencie premiešame.
Pomocou hnietacieho nástavca na mixéri zmes miešame po dobu 5 minút.
Premiešanú zmes vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme jemne pomúčili bezlepkovou múkou. Ručne ešte premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú z nich miesením vytvarujeme do žemličky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Necháme kysnúť asi 20 minút pri izbovej teplote.
Nakysnuté žemličky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Pečieme v rozohriatej rúre (ideálne na parnom režime alebo s miskou plnou vody na dne rúry) na 200 stupňoch asi 20-23 minút do zlatista.
Necháme úplne vychladnúť, až potom ich rozkrajujeme.
Vytlačiť recept (PDF)