Rustikálny chlieb

Postup prípravy
Najprv rozohrejeme rúru na 220 stupňov a necháme v nej riadne nahriať misu z jenského skla aj s viečkom / poklopom.
Do väčšej misy dáme múku, pohánku, tapiokový škrob, rascu a premiešame.
V teplej vode rozpustíme droždie a cukor, premiešame a necháme postáť pri izbovej teplote 10-15 minút, kým sa nám nevytvorí kvások. Kvások, olej a ocot potom pridáme do sypkej zmesi a pomocou mixéra s hnetačom miesime asi 10 minút cesto, kým je hladké. Cesto bude aj po vymiesení lepkavé, tak to ale má byť. Necháme ho v mise prikryté potravinárskou fóliou podkysnúť asi pol hodinu. Potom ho ešte raz zľahka premiesime (hnetačom alebo na riadne pomúčenej doske rukami).
Rozohriatu misu aj s viečkom vyberieme opatrne z rúry. Cesto pomúčime, pomocou stierky ho prenesieme do rozohriatej misy z jenského skla (keďže cesto nedrží tvar, budete musieť pracovať rýchlo a len ho šikovne prehodíte do misy. Vôbec nevadí, ak si neudrží pekný tvar, počas pečenia sa cesto krásne nadvihne a vytvaruje sa z neho pekný chlieb).
Misu s chlebom prikryjeme pokrievkou a vložíme ju späť do rúry. Chlieb pečieme najprv 30 minút uzavretý, potom opatrne odstránime pokrievku a dopekáme ho asi 20 minút odokrytý do zlatohneda.
Upečený chlieb aj s misou vyberieme z rúry a necháme ho ešte asi 15 minút v mise, potom ho vyberieme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť, až potom ho narežeme. Počas chladnutia sa totižto dopeká striedka a predčasné nakrojenie by proces dopekania zastavilo.
Vytlačiť recept (PDF)