Bezlepkové kakaové koláčiky
Postup prípravy
Múku, kakao a kukuričný škrob preosejeme, pridáme soľ, psýlium-2ČL (môžeme nahradiť mletým ľanom, ľanovým šrotom alebo 1 ČL xantánovej či guarovej múky), vanilku, cukor a dobre premiešame. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané studené maslo a rukou vypracujeme kompaktné, trochu lepivé cesto.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu. Cesto si môžeme pripraviť napríklad aj deň vopred a potom ho len pol hodinu pred pečením vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote povoliť.
Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme z cesta guľôčky o veľkosti vlašského orecha (ak sa vám bude cesto lepiť na ruky, namáčajte si ich vo vode, alebo môžno cesto poprášiť ryžovou múkou. Guľôčky ukladáme na plech a potom ich stlačíme tak, aby vytvorili placaté koláčiky.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Počas pečenia sa koláčiky jemne roztečú, udržia si však svoj tvar.
Dopečené koláčiky necháme vychladnúť a potom ich pofŕkame roztopenou horkou čokoládou a posypeme nasekanými pistáciami. (môžeme, samozrejme, použiť napríklad aj bielu čokoládu a iný druh orechov).
Koláčiky vydržia v uzatvárateľnej nádobe aj týždeň, dajú sa aj zmraziť do zásoby – ideálne nezdobené.
Vytlačiť recept (PDF)