Bezlepkové šišky
Postup prípravy
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie s lyžicou cukru a necháme pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások.
Múky, zvyšný cukor, štipku soli, citrónovú kôru premiešame, potom pridáme tuk, 4 žĺtky, 1 PL rumu dáme do misy, pridáme kvások a pomocou mixéra s hnetacími metličkami vymiešame hladké lepkavé cesto. Cesto necháme v mise, prikryjeme igelitom a necháme asi pol hodinu odpočívať. Potom cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a ručne ho premiesime. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhle šišky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme pol hodinu podkysnúť. V kastróle si rozohrejeme olej alebo masť na teplotu max. 170 stupňov. V strede nakysnutých šišiek spravíme priehlbinku (napríklad pomocou malého štamprlíka) a šišky opatrne kladieme do rozpáleného oleja. Kastról prikryjeme pokrievkou a šišky smažíme asi dve minúty do zlatohneda. Potom pokrievku dáme bokom, šišky pretočíme a dosmažíme aj z druhej strany ešte asi minútu.
Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke.
Bezlepkové šišky podávame pocukrované a ozdobené lekvárom. Najlepšie chutia čerstvé, ešte trochu teplé.
Vytlačiť recept (PDF)