Bezlepkové taštičky s malinami
Postup prípravy
Všetky prísady na cesto (250 g bezlepkovej múky, pol CL soli, pol CL kypriaceho prášku, 100 g kyslej smotany, 200 g masla alebo rastlinného tuku (studeného, na kocky nakrájaného)), dáme do misky a varechou ich premiešame, aby sa začali spájať mokré a suché ingrediencie. Potom rukou začneme zľahka miesiť cesto, ale len pokiaľ sa jednotlivé prísady nespoja a nevytvoria guľu. Cesto nepremiesime, ide nám o to, aby v ňom ostali kúsky masla. Pracujeme rýchlo, aby sa maslo nezačalo topiť.
Guľu z cesta zabalíme do potravinovej fólie, sploštíme ju na disk a uložíme do chladničky asi na pol hodinu až hodinu, aby cesto stuhlo a vychladlo.
Medzitým si pripravíme plnku. Maliny dáme do kastrolika, posypeme cukrom a mletou škoricou a začneme zahrievať. Kukuričný škrob si rozmiešame s troškou vody, aby sa rozpustil a prilejeme ho do variacich sa malín. Z ovocia uvaríme hustejšiu kašu, odstavíme a necháme vychladnúť.
Studené cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra a radielkom ho rozdelíme na rovnaké štvorce, veľké asi 7×7 cm.
Do stredu každého štvorca dáme za lyžičku malinovej plnky, okraje potrieme rozľšľahaným vajíčkom a preložením vytvoríme taštičky (trojuholníkové alebo obdlžnikové).
Bezlepkové taštičky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.
Upečené bezlepkové taštičky necháme vychladnúť.
Pred podávaním ich možno posypať práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)