Dukátové buchtičky bez lepku
Postup prípravy
Mierne teplé mlieko (300 ml) zmiešame s cukrom (2 PL), 1 PL múky a rozmrveným droždím. Rozmiešame do hladka a necháme pri izbovej teplote nakysnúť. Vo väčšej mise zatiaľ premiešame múku, soľ, 1 PL cukru, pridáme vajce, olej a nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Cesto bude aj po premiesení trochu lepkavé, ale to nevadí. Potrieme ho jemne olejom, vyformujeme do bochníka, vrátime späť do misy. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov, ktoré na mierne pomúčenej pracovnej doske vyšúľame na dĺžku plechu, v ktorom ich potom budeme piecť. Jednotlivé “ušúľance” nakukladáme jeden vedľa druhého na plech, pričom ich potrieme olejom, potom pomocou gumenej varechy alebo stierky ich krížom narežeme na malé buchtičky a necháme opäť prikryté potravinovou fóliou podkysnúť. Pri podkysávaní sa cesto krásne zdvihne.
Pečieme na 175 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda. Pred dopečením (asi 5 minút pred koncom) ich môžeme potrieť mliekom, dostanú tak krajšiu farbu. Hotové buchtičky polejeme vanilkovým krémom.
Na krém uvaríme puding podľa návodu (mlieko a cukor).
Vytlačiť recept (PDF)