Hruškovo-marhuľový džem
Postup prípravy
Na suchej panvici opražíme za stáleho miešania mleté oriešky dohneda. Odkôstkované umyté marhule nakrájame na kúsky. Hrušky olúpeme, nakrájame na kúsky a ponorným mixérom rozmixujeme. Do veľkého hrnca vložíme kúsky marhúľ a rozmixované hrušky. Obsah balíčka Gelfix Super 3 : 1 zmiešame s dvoma PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pred ukončením varu pridáme pražené oriešky. Na tanierik kvapneme 1 – 2 ČL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané ČL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď naplníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzatvoríme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Pridaním orieškov sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
Vytlačiť recept (PDF)