Karamelový tvarohový dezert
Postup prípravy
Do hrnca nasypeme kryštálový cukor (150 g)a na strednom ohni ho necháme topiť. Dávame pozor, aby neprihorel. Cukor sa bude postupne karamelizovať a topiť a sfarbovať do zlatohneda. Snažíme sa ho nemiešať. Keď sa celý cukor roztopí, opatrne doň vlejeme šľahačku (50 ml). Cukor sa po naliatí šľahačky zlepí do neforemnej hmoty, neprestávame ho však opatrne miešať, až kým sa úplne nerozpustí na karamelovú šľahačku. Odstavíme z ohňa, primiešame maslo (50 g) a necháme vychladnúť. Jemný hrudkovitý tvaroh a kyslou smotanu (2 kopcovité PL) dáme do misky alebo nádoby na šľahanie a pomocou ponorného mixéra ich vymiešame do krémova. Pridáme asi 3 PL hotového vychladnutého karamelu a ešte raz celú zmes dobre premiešame. Nalejeme do dezertných pohárov a necháme vychladnúť v chladničke. Pred podávaním ozdobíme karamelový dezert vyšľahanou šľahačkou (150 ml) a tekutým karamelom.
Vytlačiť recept (PDF)