Lievance s čučoriedkovým žahourom
Postup prípravy
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, vmiešame múku, pridáme cukor (100 g), vajce, štipku soli a vymiešame hladké riedke cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, cca 50 minút.
Po vykysnutí už cesto nemiešame, aby nám nespadlo. Lyžicou ho naberáme a na horúcej panvici s maslom (80 g) tvoríme lievance. Pečieme zvoľna po oboch stranách dozlatista. Po usmažení obalíme v zmesi práškového cukru (150 g) a škorice (10 g).
Lievance dáme na tanier a potrieme vymiešaným tvarohom s čučoriedkovým žahourom a práškovým cukrom (20 g) podľa vlastnej chuti. V sezóne zdobíme čučoriedkami a mätou. Ako adekvátnu náhradu za čučoriedkový žahour je možné použiť čučoriedkový džem.
Žahour: Čučoriedky (500 g) umyjeme, posypeme cukrom (500 g), pridáme maslo (10 g), trochu vody (pohár) a všetko rozvaríme. Zmes zahustíme perníkom (2 lyžice), smotanou (2 dl) a nakoniec okoreníme škoricou a citrónovou kôrou.
Vytlačiť recept (PDF)