Marhuľové knedle
Postup prípravy
Zemiaky ošúpeme, prekrojíme ich na dve polovice a uvaríme. Po uvarení ich pretlačíme cez pučidlo do misky, v ktorej ich dobre zmiešame s múkou, zmäknutým maslom (30 g), vajcami (2 ks) a soľou. Cesto necháme postáť asi 30 minút. Marhule prekrojíme na dve polovice, vyberieme kôstku a vymeníme ju za kocku cukru (10 ks). Cesto rozvaľkáme do tvaru valca a nakrájame asi na 10 častí. Marhule vložíme do cesta, zapracujeme a vytvarujeme guľaté knedle. Takto pripravené knedle vložíme do vriacej slanej vody, znížime plameň a necháme variť asi 10 minút. Keď knedle vyplávajú na povrch, sú hotové. Vyberieme ich pomocou sitka a necháme dobre odkvapkať. Na nepriľnavej panvici rozpustíme maslo (50 g) a zľahka v ňom dozlata opražíme strúhanku. Do tejto strúhankovej zmesi vložíme marhuľové knedle a posypeme ich práškovým cukrom, vanilkou a škoricou.
Vytlačiť recept (PDF)