Marhuľový koláč z lístkového cesta
Postup prípravy
Múku (250 g) preosejeme do misy, pridáme pol lyžičky soli a premiešame. Pridáme 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujeme na mrvenicu. K mrvenici začneme pomaly pridávať vodu a vypracujeme mäkké cesto. Vodu pridávame postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujeme. Zostávajúcich 75 g masla dáme do misky a necháme ľahko povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len mierne zmäknúť, tak aby sa dalo rozmazať lyžicou. Rozdelíme ho v miske na tri časti, t. j. 3× cca 25 g. Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej ploche na obdĺžnik s rozmerom cca 40 × 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozvaľkaného cesta potrieme tretinou zmäknutého masla (25 g). Na roztieranie sa dobre hodí lyžica. Nenatretú tretinu cesta prehneme do stredu a z druhej strany preklopíme druhú časť cesta. Cesto opatrne rozvaľkáme, opäť do obdĺžnika cca 40 × 20 cm a postup dvakrát zopakujeme so zvyšným maslom. Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložíme na tretiny a znovu rozvaľkáme na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát. Počas vaľkania podľa potreby ľahko posypávame múkou a snažíme sa na cesto príliš netlačiť. Hotové cesto dáme pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát a vyložíme ním okrúhlu koláčovú formu s priemerom 25 cm. Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom, vajcom a hladkou múkou a nalejeme do koláčovej formy na lístkové cesto. Marhule (musia byť naozaj zrelé a sladké) rozpolíme, vykôstkujeme a rozložíme na koláč. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre cca 40 minút, kým okraje cesta nebudú hnedasté.
Vytlačiť recept (PDF)