Moravské nekysnuté koláče s makovou náplňou
Postup prípravy
Pripravíme si cesto. Najskôr si v mise zmiešame múku s práškom do pečiva. Následne k nim
primiešame aj kefír, 1 PL medu, 1 vajce a vypracujeme z nich husté, mierne lepivé cesto. Z cesta potom
veľkou lyžicou odoberáme a ukladáme menšie koláče na plech, ktorý sme vystlali papierom na
pečenie. Do stredu koláčov urobíme pomocou lyžice priehlbinu, do ktorej vložíme náplň.
Náplň by nemala presahovať cesto koláča.
Maková náplň: všetky suroviny (pol hrnčeka maku, pol hrnčeka mlieka, lyžicu medu a lyžicu lekváru) vložíme do menšieho hrnca a za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Potom necháme trochu vychladnúť.
Koláče pečieme pri 180 °C približne 35 – 40 minút. Asi 5 minút pred dopečením potrieme cesto
koláčov rozšľahaným vajcom a dopečieme dozlatista. Koláče ozdobíme mandľovými lupienkami.
Vytlačiť recept (PDF)