Škoricové slimáky z lístkového cesta
Postup prípravy
Múku (250 g) preosejeme do misy, pridáme pol lyžičky soli a premiešame. Pridáme 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujeme na mrvenicu. K mrvenici začneme pomaly pridávať vodu a vypracujeme mäkké cesto. Vodu pridávame postupne, tak ako bude treba, vždy dobre zapracujeme. Zostávajúcich 75 g masla dáme do misky a necháme mierne povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len trochu zmäknúť, tak aby sa dalo rozmazať lyžicou. Rozdelíme ho v miske na tri časti, t. j. 3× cca 25 g. Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej ploche na obdĺžnik s rozmerom cca 40 × 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozvaľkaného cesta potrieme tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžica. Nenatretú tretinu cesta prehneme do stredu a z druhej strany preklopíme druhú časť cesta. Cesto opatrne rozvaľkáme, opäť do obdĺžnika cca 40 × 20 cm a postup dvakrát zopakujeme so zostávajúcim maslom. Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložíme na tretiny a znovu rozvaľkáme na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát. Počas vaľkania podľa potreby zľahka posypávame múkou a snažíme sa na cesto príliš netlačiť. Hotové cesto dáme pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky. Lístkové cesto rozvaľkáme. Plát potrieme rozpusteným maslom a posypeme náplňou. Stočíme ako závin. Nakrájame na centimetrové plátky, ktoré ukladáme na plech, kde ich potrieme vajíčkom. Pečieme na 180 °C asi 15 minút.
Vytlačiť recept (PDF)