Škoricové špirálky
Postup prípravy
Na prípravu cesta nadrobíme droždie s cukrom (10 g) do misky, pridáme múku (20 g), zalejeme mliekom (100 ml) a necháme niekoľko minút na teplom mieste vzísť kvások. Medzitým si pripravíme škoricovú plnku zmiešaním rozpusteného masla (70 g) so škoricovým cukrom. Do misy ku kvásku prilejeme vlažnú vodu (200 ml) a olej (60 ml). Postupne pridávame múku (550 g), cukor (85 g), vanilínový cukor a soľ. Vareškou vypracujeme hladké cesto. Ak sa lepí k stene nádoby, pridáme lyžicu múky. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne hodinu kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, rozdelíme na polovice a obe starostlivo rozvaľkáme na tenký plát, približne rovnako veľký. Prvý plát pomastíme už pripravenou škoricovou plnkou a prekryjeme druhým plátom cesta. Pomocou kolieska nakrájame na prúžky široké 3 cm. Jednotlivé prúžky zatočíme na oboch koncoch každý opačným smerom. Pripravené špirálky premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie, zľahka pomastíme trochou rozpusteného masla (30 g) a posypeme cukrom (20 g). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút. Po upečení snímeme z plechu a necháme vychladnúť.
Vytlačiť recept (PDF)