Snehový citrónový koláč
Postup prípravy
Vymiešame ryžovú múku, práškový cukor a kypriaci prášok. Vidličkou primiešame maslo a miešame, až kým nevznikne mrvenica. Pridáme 3/4 lyžice studenej vody, vznikne mierne lepivé cesto a necháme 30 minút uležať. Cesto rozvaľkáme medzi igelitovou fóliou. Cesto jemne preložíme do vymazanej formy (zhruba rozmerov 23 cm). Voľne prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme múkou. Pečieme v predhriatej rúre 20 až 25 minút. Zložíme papier na pečenie a múku.
Náplň: Do kastrólika dáme 2 lyžičky kukuričnej múky, 150 ml vody, 2 žĺtky, kôru a šťavu z 2 citrónov. Dôkladne rozmiešame a na platni hrejeme, kým zmes nezhustne. Nalejeme do upečeného cesta a pečieme v predhriatej rúre 10 minút. Presypeme zvyšnú kukuričnú múku (1 lyžičku) do bielkov a šľaháme, kým nestuhnú. Ďalej šľaháme a pridáme 50 g kryštálového cukru. Potrieme týmto koláč a pečieme v predhriatej rúre ďalších 15 minút. Pečieme na 180 °C normálna rúra/160 °C teplovzdušná rúra.
Vytlačiť recept (PDF)