Zdobené bezlepkové medovníčky
Postup prípravy
Novalim Perník v prášku zmiešame so zmäknutým tukom (Hera) a s medom, ktorý sme pred tým rozmiešali vo vode (60 ml). Vypracujeme cesto, vytvarujeme do bochníka, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Cesto potom necháme postáť pri izbovej teplote a znova ručne premiesime. Vyvaľkáme na hrúbku cca 7mm (ak medovníčky zliepame, vyvaľkáme cesto na tenšie, ak nezliepame, tak hrubšie). Potom vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na vymastený plech. Pečieme na 160°C približne 12 minút. Medovníky, ktoré budeme zdobiť polevami, nepotierame vajíčkom. Do ostatných môžeme dať mandle alebo orechy a potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Na čokoládovú polevu tuk (100 g Cery) s čokoládou roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielkovú zdobiacu polevu pripravíme tak, že všetky suroviny (150 g práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL vriacej vody na polevu) vyšľaháme šľahačom do hustejšej polevy.
Medovníky, ktoré chceme zliepať, potrieme lekvárom a zlepené namočíme v čokoládovej poleve. Necháme odkvapkať na mriežke. Keď poleva trochu zaschne, môžeme ozdobiť bielkovou polevou pomocou cukrárskeho vrecka.
Vytlačiť recept (PDF)