Zemiakové dukátiky s lekvárom a makom
Postup prípravy
V šupke uvarené zemiaky očistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Ak používame varené zemiaky z predošlého dňa, riadne ich popučíme, aby ostalo čo najmenej (ideálne žiadne) hrudky.
Na 50 g zemiakov pridáme jednu zarovnanú lyžicu bezlepkovej múky. Ciže na 500 g zemiakov ppidáme 10 PL múky. Nezabudneme dochutiť soľou (zľahka, aby sme dali možnosť aj sladkej verzii).
Z prísad vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na pomúčenie sme opäť použili Promix UNI. Z cesta, ktoré sme rozvaľkali asi na pol cm hrúbku, vykrajujeme okrúhle dukátiky.
Opekáme ich z oboch strán na dobre rozpálenej panvici, kým sa na nich nezačnú robiť typické pripálené škvrny (ako keď pečieme lokše).
Vždy dva a dva dukátiky spájame lekvárom, ktorý bohato posypeme mletým makom. Pred podávaním dukáty posypeme práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)