Zemiakové šišky bez lepku s jahodovou penou
Postup prípravy
Do 100 ml teplého ovseného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej múky a cukru, pridáme droždie a dobre spolu premiešame.
Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút).
Múku, tapiokový škrob, práškový a vanilínový cukor, nastrúhané zemiaky (vopred uvarené), citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme 2 žĺtky, zvyšok ovseného mlieka, rum (1 ČL) a nakoniec kvások.
Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí pridáme do cesta roztopený Palmarín (20 g) a znova premiesime ručne až sa tuk s cestom spojí.
Cesto preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 3 cm a vykrajujeme malé kolieska s priemerom asi 5-7 cm.
Zemiakové šišky bez lepku necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť. V hlbšej panvici rozpálime olej, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista.
Na jahodový sneh si nad parou vyšľaháme 2 bielky s cukrom a nakoniec prišľaháme aj jahodový lekvár (2 PL).
Vytlačiť recept (PDF)