Bezlepkové kysnuté kapustníky
Postup prípravy
Do vlažného mlieka (500 ml) nasypeme sušené droždie a lyžicu cukru, premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote. Do misy dáme múku, soľ, olej (1 PL) a kvások. Miesime 5 minút. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, ručne premiesime a rozdelíme na 12 častí. Každú vytvarujeme do žemličky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom. Necháme kysnúť asi 20 minút. Nakysnuté žemličky pomocou pohára stlačíme tak, aby trochu vybehli okraje a vytvorili v strede priehlbinu. Do nej nanesieme plnku: na troche oleja podusíme cibuľu, pridáme kapustu a krátko podusíme. Nakoniec pridáme na kocky nakrájanú slaninu. Okraje cesta potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20-23 minút do zlatista.
Vytlačiť recept (PDF)