Francúzsky slaný koláč
Postup prípravy
V mise zmiešame múku s cukrom, soľ, sušené kvasnice. Pridáme olej a vodu zmiešanú s mliekom, 1/2 mleté šupky z plodov psyllium (vláknové šupky) miešame ručným šľahačom asi 4-5 minút, kým nevypracujeme jednoliate cesto. Misu prikryjeme vlhkou utierkou a necháme postáť 15 minút na teplom mieste. Cesto preložíme na papier na pečenie a pomocou radielka alebo noža vykrojíme kruh (priemer 30 cm), vložíme ho do formy a mierne nadvihneme okraj. Krém crème fraîche (400 ml) zmiešame so smotanou na varenie (6 PL), dobre osolíme, pridáme štipku čierneho korenia a muškátového orecha a rozotrieme na cesto. Cibule ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a poukladáme spolu so speckom nakrájaným na kocky na krém crème fraîche. Necháme postáť na teplom mieste 15 minút a rúru predhrejeme na teplotu 250°. Koláč vložíme do rúry, ktorú postriekame vodou z rozprašovača. Pečieme 15-20 minút pri teplote 250° dozlatista.
Vytlačiť recept (PDF)