Balkánska zapečená zelenina
Postup prípravy
Zeleninu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (rajčiny stačí na mesiačiky, papriku na väčšie kocky). Párky nakrájame na kolieska. Nakrájané suroviny ukladáme do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misky (alebo pekáčika). Balkánsky syr nakrájame na drobné kocky a uložíme ho rovnomerne na zeleninu do zapekacej misky. Z vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky dáme do vyššej nádoby a žĺtky umiestnime do zapekacej misky medzi syr. K bielkom prilejeme do vysokej nádoby mlieko a pridáme 1 vrchovatú lyžicu škrobu a podľa chuti korenie (nie soľ, syr je slaný dostatočne). Zmes zamiešame vidličkou tak, aby sa Gustin dobre rozpustil, a nalejeme do zapekacej misky. Potom dáme do vyššej nádoby kyslú smotanu s bielym jogurtom, pridáme 1 PLškrobu a opäť vidličkou dobre rozmiešame. Zmes navrstvíme do zapekacej misky a uhladíme (zelenina musí byť úplne zaliata). Nahor uložíme plátky syra a podľa chuti okoreníme. Dáme piecť do rúry. Elektrická rúra: 220°C, teplovzdušná rúra: 200°C. Doba pečenia: asi 45 Minút.
Vytlačiť recept (PDF)