Cibuľový slaný koláč
Postup prípravy
Zmiešame všetky suroviny na cesto (múku, mlieko, soľ 4 g, droždie, olivový olej, cukor). Dobre prehnetieme a necháme asi 10 minút odpočinúť. Vyvaľkáme na nepriľnavej podložke a prenesieme na plech, kde ho upravíme pomocou prstov tak, aby bolo aj na okrajoch. Bez náplne necháme kysnúť vo vlažnej rúre asi 20 minút. Slaninu pokrájame na kocky a osmažíme na panvici. Cibuľu olúpeme, nakrájame na kolieska a dostatočne dlho podusíme na oleji. Z vajíčok, kyslej smotany a strúhaného syra vymiešame hladkú hmotu, ktorú dochutíme soľou, čiernym korením a drvenou rascou. Pridať trochu jemne lisovaného alebo sušeného cesnaku a čerstvý alebo sušený tymian. Orestovanú cibuľu premiešame so slaninou a rozložíme na cesto. Všetko zalejeme hmotou z vajec a smotany a rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Ku koncu pečenia môžeme teplotu trochu zvýšiť.
Vytlačiť recept (PDF)