Zapekaný karfiol s fazuľovým šalátom
Postup prípravy
Očistený, umytý karfiol uvaríme do polomäkka v slanej vode. Uvarený vyberieme, necháme vychladnúť. Hladkú múku opražíme na sucho, pridáme dve tretiny oleja, zalejeme chladným vývarom z karfiolu a mliekom. Všetko dobre rozšľaháme, okoreníme a varíme na hladkú omáčku. Do vychladnutej omáčky zamiešame postupne žĺtka a tuhý sneh z bielkov. Pekáč vymastíme jednou tretinou oleja, posypeme strúhankou, poukladáme na ružičky rozobratý karfiol, zalejeme pripravenou omáčkou, posypeme strúhaným syrom, pokvapkáme maslom a v rúre zapečieme do ružova. Príloha: zemiaky posypané sekanou petržlenovou vňaťou, zeleninové šaláty alebo kompót. Fazuľu preberieme, umyjeme, namočíme, dolejeme vodou a uvaríme. K uvarenej pridáme pokrájané sterilizované uhorky, očistenú, pokrájanú cibuľu a olej. Dochutíme cukrom, octom a soľou. Pred podávaním posypeme umytou posekanou petržlenovou vňaťou.
Vytlačiť recept (PDF)