Francúzske zemiaky
Postup prípravy
Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Olúpané ich nakrájame na asi 1 centimeter široké plátky a vložíme do maslom vymasteného pekáčika. Pravé francúzske zemiaky sa pripravujú z nevarených zemiakov, môžete si teda uľahčiť prácu a zemiaky nakrájať aj surové. Tie sa však pečú o niekoľko minút dlhšie.
Cibuľu nakrájame najemno a pridáme k zemiakom. 2 vajíčka uvarené natvrdo nakrájame na kocky s veľkosťou 1 cm a pridáme aj do pekáčika. Premiešame všetko tak, aby boli všetky ingrediencie v pekáčiku rovnomerne rozložené. Pridáme na kocky nakrájanú salámu. V miske rozšľaháme vajcia so smotanou, nastrúhaným syrom a horčicou. Osolíme a okoreníme podľa chuti a výslednou zmesou zalejeme zemiaky s ostatnými prísadami v pekáčiku. Pečieme v rúre pri zhruba 200 °C dozlatista. Cherry paradajky prepolíme, dáme do misy, pokvapkáme olejom, osolíme a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou. Zemiaky naporciujeme a podávame s ochutenými paradajkami.
Vytlačiť recept (PDF)