Zemiakové guľky bez lepku plnené mäsom
Postup prípravy
V šupke uvarené zemiaky postrúhame na je mnom strúhadle, pridáme soľ, vajce a prisypávame múku, zatiaľ čo postupne spracovávame cesto. Múky dáme toľko, aby nám vzniklo kompaktné cesto, ktoré sa dá miesiť bez prílišného lepenia a dá sa aj vaľkať. Dôležité je však, aby cesto ostalo stále polomäkké. Na plnku si pomelieme údené mäso a slaninu, primiešame nasekané bylinky alebo koreniny, prípadne dochutíme soľou, ak treba. Zemiakové cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 7 mm, rozrežeme ho na štvorce asi 10×10 cm, do stredu každého naložíme za lyžicu plnky a potom vyformujeme guľku tak, že dobre postláčame švy, aby z guliek pri varení neunikla plnka. Pripravené zemiakové guľky s mäsom varíme v dostatočnom množstve osolenej vody na strednom plameni asi 5 minút. Guľky, ktoré vyplávali na povrch vyberieme cedidlom, opláchneme ich studenou vodou. Podávame ich s kyslou smotanou a s na oleji opraženou cibuľkou. Ak ste guliek pripravili viac, dajú sa aj zmraziť. Ideálne ich len krátko obvarte, vyberte z vody, nechajte vychladnúť a potom ich jednotlivo zmrazte na plechu. Keď zamrznú, môžete ich nasypať do sáčka, uzavrieť a uchovávať v mrazničke aj mesiac-dva.
Vytlačiť recept (PDF)