Koláč s červenou repou a ovčím syrom
Postup prípravy
Repu umyjeme, osušíme, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 190 °C. Pečieme približne 1 hodinu. Či je repa hotová, spoznáme tak, že sa bude dať ľahko prepichnúť špajľou. Po upečení alobal otvoríme a necháme repu vychladnúť. Zapneme rúru na 180 °C a vyložíme formu papierom na pečenie. Teraz prichádza na rad cesto a to tak, že zmiešame múku, vajíčko, maslo a štipku soli. Najskôr použijeme varešku, potom prepracujeme cesto rukami. Formu vyložíme papierom na pečenie, vsypeme do nej cesto a vytvarujeme podľa formy vrátane mierne zvýšených okrajov. Repu po vychladnutí oškrabeme a nakrájame nožom na tenké plátky. Repu preložíme do misy a ochutíme balzamikovým octom, soľou a čiernym korením. Všetko dôkladne premiešame a ochutnáme. Nebojíme sa repu ochutiť viac, pretože vajíčkovú zmes už dochucovať nebudeme. Plátky repy poukladáme vedľa seba do formy. Teraz si pripravíme vajíčkovú zmes, a to tak, že rozšľaháme vajíčka, do ktorých rozdrobíme kozí syr a nasypeme slnečnicové semienka. Zamiešame a vlejeme na repu. Formou niekoľkokrát pohýbeme zo strany na stranu, niekde nadvihneme aj plátok repy, a to preto, aby sa vajíčková zmes dostala všade. Dáme do rúry a pečieme, kým nie je koláč na povrchu krásne zlatý.
Vytlačiť recept (PDF)