Kategórie receptov
FILTRÁCIA

Lístkové cesto

Počet ingrediencií
5
Počet porcií
30
Sacharidy na jednu porciu
14 g
Čas prípravy
1 hodina
 
Bez lepku Bez lepku

Postup prípravy

1.deň: Múku (300 g) a soľ zmiešame, do zmesi nastrúhame studené maslo (300 g), pridáme minerálku (225 ml) a ocot (1/2 ČL) a premiesime tak, aby sa cesto spojilo. Dáme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odstáť cez noc.

2. deň: Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na štyri časti. S mešími časťami cesta sa nám bude lepšie pracovať. Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik a poskladáme ho na tretiny zľava do prava, sprava do ľava a potom zhora nadol a zdola hore a vznikne nám batôžtek. Snažte sa, aby bol obdĺžnik a skladanie rovnomerné, aby sa cesto správne nalístkovalo. Každý batôžtek zabalíme do fólie a dáme chladiť do chladničky. Tento proces počas dňa zopakujeme 3-4 razy. Dbáme na to, aby bolo cesto vždy studené, inak sa maslo začne topiť a vytekať, čo nie je dobré.

Počas druhého dňa si ešte pripravíme vodánok. Je to zmes masla (100 g) a múky (30 g), nahrubo zamiesená, ktorú vytvarujeme do plochého obdĺžnika, zabalíme do fólie a necháme cez noc v chladničke spolu so štyrmi poskladanými cestami.

3.deň: Vyberieme vodánok z chladničky a rozrežeme ho na 4 rovnaké časti. Cestá po jednom rozvaľkáme na pravidelný štvoruholník, do stredu položíme kúsok vodánku a cesto poskladáme späť ako v predošlý deň, zľava do prava a sprava do ľava, potom zdola nahor a zhora dole. Takto pekne zabalíme vodánok, aby bol z každej strany schovaný v ceste a nikde netrčal. Tento postup zopakujeme s každým kúskom cesta a vodánku a vždy ich zabalíme späť do fólie a dáme do chladničky, kým pripravujeme ďalšie kúsky, aby sa maslo nezačalo topiť.

Jednotlivé balíčky potom na pomúčenej doske rozvaľkáme (dbáme na to, aby maslo netrčalo, nevytekalo a pod.), poskladáme tento raz už len na tretinu (zľava doprava, sprava do ľava), zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Cesto bude mať tvar obdĺžnika.

Asi po pol hodine vyberieme cestá z chladničky. Položíme si ich na pomúčenú dosku tak, že kratšia strana obdĺžnika bude hore a dole a dlhšia bude vpravo a vľavo. Vaľkáme od stredu nahor a potom od stredu nadol, potom cesto otočíme o 90 stupňov a vaľkáme od stredu doľava a potom od stredu doprava. Teraz máme pred sebou vyvaľkaný obdĺžnik a skladáme ho zľava do prava a sprava do ľava na tretiny. Zabalíme a necháme chladiť. Tento postup opakujeme so všetkými cestami 3-4 krát.

Ak toto zvládneme, práve sme si pripravili univerzálne bezlekové lístkové cesto, ktoré môžeme použiť na rôzne druhy zákuskov a pečív. Sledujte nás, čoskoro pribudnú nové recepty. Možno využite ten čas a pripravte si do zásoby toto cesto.

Vytlačiť recept (PDF)
Bezgluténová múka Promix Beta 500 g
530 g
Bezgluténová múka Promix Beta 500 g
Bezgluténová múka Promix Beta 500 g
Výrobca
Novalim s.r.o.
Nutričné hodnoty na: 100g Porcie (17.666666666667g)
Sacharidy 80g 14g
Cukry 1,9g 0,3g
Proteiny 4,6g 0,8g
Tuky 0,5g 0,1g
Vláknina 5,5g 1g
Energie 1492Kj 264Kj
Bez lepku Bez lepku
Pitná voda nesýtená
225 g
Pitná voda nesýtená
Pitná voda nesýtená
Výrobca
Potraviny bez dodávateľa

{"Výrobek bez změřených nutričních hodnot."}
 
Podľa nariadenia EÚ č. 1169/2011 nie je výrobca povinný zverejniť nutričné hodnoty.

Ocot
3 g
Ocot
Ocot
Výrobca
Potraviny bez dodávateľa
Nutričné hodnoty na: 100g Porcie (0.1g)
Sacharidy 0,3g 0g
Cukry 0,1g 0g
Proteiny 0,3g 0g
Tuky 0,1g 0g
Vláknina
Energie 50Kj 0Kj
Bez lepku Bez lepku
Maslo
400 g
Maslo
Maslo
Výrobca
Potraviny bez dodávateľa
Nutričné hodnoty na: 100g Porcie (13.333333333333g)
Sacharidy 0,8g 0,1g
Cukry 0,8g 0,1g
Proteiny 0,8g 0,1g
Tuky 82g 11g
Vláknina
Energie 3061Kj 408Kj
Bez lepku Bez lepku
Jedlá soľ
1 g
Jedlá soľ
Jedlá soľ
Výrobca
Potraviny bez dodávateľa
Nutričné hodnoty na: 100g Porcie (0.033333333333333g)
Sacharidy 0g 0g
Cukry 0g 0g
Proteiny 0g 0g
Tuky 0g 0g
Vláknina 0g 0g
Energie 0Kj 0Kj
Bez lepku Bez lepku