Slané krekry a praclíky bez lepku
Postup prípravy
Všetky suroviny (250 g múky, 75 g strúhaného syra, 125 g masla alebo rastlinného tuku do cesta, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 125 ml šľahačkovej smotany, 1 malá lyžička soli) v miske spracujeme na kompaktné cesto. Cesto bude trochu lepivé. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať minimálne hodinu, kľudne však aj cez noc. Z odpočinutého cesta na doske, ktorú sme pomúčili BETA zmesou, vyvaľkáme plát asi pol cm hrubý a vykrajujeme rôzne tvary. Ak chceme robiť praclíky, z cesta si odkrajujeme lyžičkou kúsky, ktoré vyšúľame do 15 cm dlhého pásika. Ten poskladáme do tvaru praclíka.
Vykrojené krekry alebo praclíky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme ľubovoľnou posýpkou (strúhaný syr, červená paprika v prášku, rasca) a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút do zlatova.
Vytlačiť recept (PDF)