Špenátová torta
Postup prípravy
Múku, soľ (1/2 ČL), maslo, čerstvý syr a jedno vajce zmiešame v mise na hladké cesto. Necháme ho odpočinúť jednu hodinu v chladničke. Špenát rozmrazíme a nakrájame na kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme. Syr nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak opražíme na olivovom oleji do sklovita. Pridáme špenát a povaríme 5 minút. Špenát musí pustiť všetku vodu. Pridáme soľ, čierne korenie a muškátový orech (mletý). Necháme chvíľu vychladnúť. Cesto rozvaľkáme a preložíme ho do okrúhlej (priemer 30 cm) alebo hranatej formy. Výška okraja musí mať asi 3 cm. Vidličkou poprepichujeme dno cesta. Skôr ako formu vložíme do rúry, okraje cesta obložíme z vnútornej strany pásom papiera na pečenie, aby sa nepreklopili. Rúru predhrejeme na 200°C, zvolíme si funkciu turbo. Pečieme 10 minút. Zvyšné vajcia (3 ks) vyšľaháme so smotanou a syrom, a pridáme do špenátu. Dochutíme soľou a korením. Po vytiahnutí predpečeného cesta z rúry naň rovnomerne rozložíme špenátovú zmes. Tortu dopečieme v rúre pri teplote 200°C ďalších 25 minút. Podávame teplú.
Vytlačiť recept (PDF)