Tekvicová pizza
Postup prípravy
Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždie a miešame až do úplného rozpustenia.
Vo veľkej mise si zmiešame preosiatu múku so soľou. V múke si urobíme jamku, do ktorej pridáme 1 lyžičku olivového oleja. Za postupného prilievania drožďovej zmesi vypracujeme vláčne cesto, ktoré nesmie byť príliš lepivé. Vypracované cesto dáme do misy, zakryjeme ho utierkou alebo potravinárskou fóliou a dáme ho kysnúť na 30 – 40 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoju veľkosť.
Rúru aj s kameňom na pečenie si predhrejme na 200 °C. Pokiaľ nemáme kameň na pečenie, necháme v rúre rozpáliť plech na pečenie.
Maslovú tekvicu olúpeme, lyžicou odstránime semienka, nakrájame ju na tenké plátky, ktoré rozložíme na druhý plech vyložený papierom na pečenie. Tekvicu osolíme, okoreníme a pokvapkáme slnečnicovým olejom. Dáme piecť do predhriatej rúry do zmäknutia (10 – 20 minút). Upečenú tekvicu vyberieme z rúry a teplotu rúry zvýšime na 250 °C.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a dôkladne ho prehnetieme. Z cesta si vytvoríme 2 rovnako veľké gule, ktoré dáme na pomúčenú dosku a prikryjeme ich jemne navlhčenou utierkou. Cesto necháme zhruba 30 minút kysnúť.
Medzitým dáme do misky ricottu či iný syr, ktorú ochutíme rozotreným cesnakom, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pracovnú plochu si posypeme malým množstvom hladkej múky a z cesta si vytvarujeme tenkú placku s priemerom cca 35 cm. Okraj placky necháme hrubší, aby sme zabránili vytekaniu náplne. Pizzu potrieme ochutenou ricottou, poukladáme na ňu upečenú tekvicu, nakrájanú červenú cibuľu a rozmarín. Pizzu opatrne pretiahneme na kartón alebo sádzaciu lopatku (posypané polohrubou múkou) a s ich pomocou presunieme pizzu na rozpálený kameň na pečenie. Pečieme zhruba 7 minút do zozlatnutia. Ihneď podávame.
Vytlačiť recept (PDF)