Veľkonočný špenátový koláč s vajcami
Postup prípravy
V mise zmiešame múku so soľou (8 g), uprostred urobíme jamku, rozdrobíme droždie, pridáme cukor (5) a zalejeme vlažnou vodou. Necháme 5 min., potom pridáme olej (40 ml) a vypracujeme slané kysnuté cesto, ktoré necháme asi 45 minút kysnúť. Medzitým osmažíme na oleji (10 ml) nakrájanú cibuľku, pridáme špenát, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a podusíme do odparenia vody. Nakoniec vmiešame surový žĺtok, maslo a necháme vychladnúť. Špenát bude pekne krémový. Do vychladeného špenátu pridáme oba syry a premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením – syry sú slané, tak opatrne. Ak treba, môžeme zahustiť 2 – 3 lyžicami strúhanky, aby náplň z koláča nevytekala. Koláčovú formu vymažeme olejom (alebo iným tukom, ako sme zvyknutí). Vykysnuté cesto rozdelíme v pomere 2 : 1, z dvoch tretín vyvaľkáme kruh, ktorým vyložíme formu vrátane okrajov. Koláč naplníme špenátom a obrátenou lyžicou urobíme 4 jamky, do ktorých vyklepneme 4 surové vajcia, ktoré osolíme a okoreníme. Okraje koláča potrieme bielkom. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme okrúhlu pokrievku, ktorou koláč priklopíme, potrieme tiež bielkom a posypeme semienkami. Pečieme vo rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.
Vytlačiť recept (PDF)