Kategórie receptov
Koláč z krehkého cesta
Počet ingrediencií
9
Počet porcií
6
Sacharidy na jednu porciu
29 g
Čas prípravy
30 minut
Bez lepku
Postup prípravy
- Múku preosejte so soľou a premiešajte s na kocky nakrájanou a dobre vychladenou Herou maslovou. Ideálne je cesto rozmixovať v robote. Ak budete cesto spracovávať ručne, odporúčame prstami urobiť z Hery a múky hrudky, pridať trocha vody a hniesť. Len čo začne byť cesto hladké, pridajte cukor (25 g) a 2 žítky. Vláčne cesto nakoniec sformujte na plocho, zabaľte do fólie a nechajte odpočinúť aspoň pol hodiny v chlade.
- Vychladené cesto vyvaľkajte a vyložte ním okrúhlu formu. Cesto k forme dobre pritlačte, až do výšky okrajov. Spodok cesta poprepichujte vidličkou a vráťte ešte na chvíľu do chladničky, kým sa vám nepredhreje rúra. Tú nastavte na 190°C (elektrická) alebo 170°C (teplovzdušná). Pred pečením položte do formy s cestom koliesko papieru na pečenie a posypte suchými fazuľami. Zabránite tomu, aby na ceste vnikli bubliny. Papier s fazuľami odstráňte pred konečným dopekaním.Cesto pečte 15 minút, potom teplotu rúry stiahnite na 160 – 140°C a dopekajte 5 – 10 minút.
- Keď je korpus dopečený, nechajte ho vychladnúť a pripravte si náplň: Ramu Krémovú alebo smotanu vyšľahajte s cukrom (1 PL), citrónom(1 PL) a vanilkou. Rozprestrite na korpus a ozdobte ovocím.
Bezlepková múka Nomix 1 kg
150 g
Citróny
12 g
Čučoriedky
150 g
Cukor múčka
37 g
Smotana na šľahanie
250 g
Žítok
56 g
Jedlá soľ
0.5 g
Vanilkový struk
1 g