Šťavnatý makovo-jablčný koláč
Postup prípravy
Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nastrúhame 4 väčšie jablká.
Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme 6 bielkov a dotuha ich vyšľaháme.
Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor (200 g), vymiešame dohladka, pridáme 6 žĺtkov a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame bezlepkovú krupicu a kypriaci prášok, mak (pokiaľ treba, odlejeme prebytočné mlieko) a vyžmýkame jablká.
Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh.
Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 °C asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, pokiaľ ho pečieme v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.
Ešte horúci potrieme cukrovo-citrónovou polevou (hrnček cukru, šťava z citróna a trochu vody) a posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
Vytlačiť recept (PDF)