Vianočný chlebík bez lepku
Postup prípravy
2 stredne veľké zemiaky šupke uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno. Maslo (100 g) vyšľaháme so žĺtkami (5 ks), s pr.cukrom (150 g) a vanilínovým cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mleté orechy, múku, čokoládu, nasekané orechy a dobre premiešame. Nakoniec jemne gumenou varechou zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov (5 ks). Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na chlebík (alebo srnčí chrbát) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C na asi 45 minút. Poleva: maslo (100 g) rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme kakao, cukor (100 g) a mlieko a metličkou miešame až kým nevznikne hladká poleva. Odstavíme zo sporáka. Upečený a vychladnutý chlebík vyberieme z formy, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Ozdobíme orechami.
Vytlačiť recept (PDF)