Vianočný štedrák
Postup prípravy
Plnka č.1: slivkový lekvár zmiešaný s postrúhanou citrónovou kôrou.
Plnka č.2: 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 80 g cukru, 1,5 dl mlieka, 1 strúčik vanilky strúhaná, citrónová kôra. Všetko spolu uvaríme. Vanilku vyberieme.
Plnka č.3: 200 g mletého maku, 120 g cukru, 10 g tradičného masla, 1,5 dl mlieka, 1 vanilkový strúčik, citrónová kôra.
Plnka č.4: 300 g tvaroh tučný hrudkovitý, 80 g cukru, 80 g tradičného masla, 20 g umytých hrozienok, 2 žĺtky, citrónová kôra, sneh z 2 bielkov, 1 vanilka
Postup Pri plnkách č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Pri plnkách č. 2 a 3 mlieko, vanilku, maslo, citrónovú kôru zvaríme. Z horúcej zmesi vyberieme vanilku a sparíme ňou orechy a mak. Kvások z droždia, vlažného mlieka a trošky cukru spracujeme s múkou, žĺtkami, a ostatnými prísadami na polotuhé cesto, ktoré rozdelíme na 5 dielov. Na vymastený plech položíme 1 plát, potrieme plnkou č. 1. Zakryjeme druhým plátom. Nasleduje ďalšia plnka a tretí plát. Tretia plnka, ďalší plát a posledná plnka. Piaty plát cesta rozdelíme na pásiky, a na tvarohovej plnke z nich vytvoríme mriežku. Potrieme žĺtkom a dáme piecť.
Vytlačiť recept (PDF)