Zdravý mrkvový koláč bez lepku
Postup prípravy
Sypké prísady (múku, ryžové múku, kypriaci prášok, kokos, soľ a škoricu) premiešame. Pridáme mleté orechy a nastúhanú mrkvu a premiešame.
Vajcia (4 ks), olej a med poriadne rozšľaháme a nalejeme do sypkej zmesi. Dobre premiešame na hladké tekuté cesto. To nalejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme vystlali na dne papierom na pečenie, resp.sme ju vytreli tukom a posypali bezlepkovou múkou (my sme použili formu s priemerom 20 cm). Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40-50 minút. Koláč je upečený, keď je na povrchu ucelený a pružný a keď po zapichnutí špajle túto vytiahneme suchú a čistú.
Hotový koláč necháme dobre vychladnúť a potom ho vyberieme z formy. Vychladnutý koláč bez polevy sa dá dlhodobo skladovať, napríklad sa dá vo vzduchotesnej nádobe zmraziť na 1 mesiac.
Na plnku si vyšľaháme šľahačku do tuha, odporúčame použiť šľahačku s min.33% tuku. Kyslú smotanu premiešame s preosiatym práškovým cukrom a potom do nej gumenou varechou zľahka vmiešame šľahačku. Pomocou ozdobného vrecka nanášame šľahačkovú plnku na povrch koláča a na záver ho dozdobíme mrkvovými prúžkami.
Vytlačiť recept (PDF)