Lieskovoorieškové rožteky
Postup prípravy
Zemiaky, typu B alebo C, si uvaríme, olúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme múku (135 g), škrob (135 g), puding, cukry (100 g + 40 g), citrónovú kôru, prášok do pečiva a kúsky masla. Vyhnetieme vláčne cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočinúť zabalené v igelitovom vrecúšku v chladničke. Oriešky si namelieme najemno, kým nevznikne múka. Orieškovú múku zmiešame v miske s cukrami (100 g + 40 g). Mlieko uvedieme do varu, prisypeme orieškovo-cukrovú zmes a pridáme marhuľový džem. Hmotu vymiešame a necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm (podsypávame zmesou múky a škrobu). Kolieskom vykrajujeme trojuholníčky, ktoré plníme pri najširšej strane orieškovou zmesou a potom od tejto strany k špičke trojuholníčka zrolujeme rožtek. Rožteky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Posypeme sekanými orechmi a pečieme dozlatista 30 minút. Po vychladnutí rožteky pocukrujeme.
Vytlačiť recept (PDF)