Vianočné perníčky
Postup prípravy
Z ingrediencií vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme minimálne 2 hodiny odpočinúť v chladničke. Najlepšie však urobíme, keď cesto necháme uležať v chladničke cez noc. Z odležaného cesta vyvaľkáme hrubší plát (cca 5 mm hrubý) a vykrajujeme rôzne tvary. Kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 8 – 10 minút podľa veľkosti tvarov a hrúbky cesta. Ihneď po upečení potierame žĺtkom rozšľahaným v troške vody. Po vychladnutí zdobíme bielkovou polevou. Bielok vyklepneme do misky. Preosejeme čo najjemnejším sitkom cukor, pridáme šťavu a šľaháme na čo najvyššej rýchlosti, kým bielok nezhustne. Potom do toho preosejeme škrob (zemiakový) a miešame do pevnej hmoty. Pokiaľ máme väčší bielok, pridáme cukor, pokiaľ je to príliš husté, pridáme citrón. Správne hustá poleva by na metlách šľahača mala držať špičky a nesmie stekať. Na zdobenie použijeme igelitové vrecúško, ktorému odstrihneme rožtek.
Vytlačiť recept (PDF)