Gazpacho – studená španielska zeleninová polievka
Postup prípravy
V 800 ml vody povaríme bujón a necháme vychladnúť. Jeden deň starý chlieb (100 g) nakrájame na kocky a namočíme ho vo vychladenej vode s bujónom. Papriky (veľké zelené papriky), uhorku, paradajky (800 g) a cibuľu (100 g) očistíme a nakrájame na kocky. Potom zeleninu rozmixujeme a pridáme namočený chlieb, cesnak, olivový olej, balzamikový ocot (alebo vínny ocot) a polievku. Všetko dobre premiešame, aby vznikla jednoliata zmes. Hotové gazpacho okoreníme a necháme cca 3 hodiny vychladiť v chladničke. Bezprostredne pred podávaním gazpacha si pripravíme: nadrobno nakrájanú paradajku, cibuľu, 1 zelenú papriku, chlieb (100 g) nakrájaný na kocky (môžeme ho opražiť na masle). Pripravenú zeleninu a chlieb vložíme do menších misiek a tie rozmiestnime okolo nádoby s vychladeným gazpachom.
Vytlačiť recept (PDF)