Gratinovaná zemiaková polievka s údeným lososom
Postup prípravy
Rúru predhrejeme na 200 °C. V hrnci zľahka ohrejeme liter mlieka s pokrájanými zemiakmi. Uvaríme. Rozmixujeme a vmiešame zápražku, bujón a privedieme do varu. Osolíme a okoreníme. Polievku rozdelíme do zapekacích misiek. Odkrojíme kôrky z 2 krajcov hriankového chleba a striedky nakrájame na kocky. Na kocky nakrájame aj 100 g údeného lososa. Na panvici rozohrejeme 1 lyžicu masla a opražíme na nej kocky hriankového chleba dochrumkava. Pridáme kocky údeného lososa, tiež opražíme a necháme odkvapkať na obrúsku. Potom rozdelíme do misiek s polievkou. Vyšľaháme 70 ml smotany a opatrne vmiešame žĺtky a parmezán. Túto gratinovaciu zmes rozdelíme do misiek a dopečieme v rúre dozlatista. Gratinovanú polievku vyberieme z rúry a ihneď servírujeme.
Vytlačiť recept (PDF)