Pórová polievka a cesnakové krutóny
Postup prípravy
Zemiaky (4 ks) ošúpeme a nakrájame na kocky. Väčší pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle orestujeme do sklovita na jemno nakrájanú šalotku. Pridáme pór so zemiakmi a za stáleho miešania restujeme asi 3 minúty. Podlejeme vínom a necháme odpariť alkohol. Prilejeme vývar, doplníme približne také isté množstvo vody, osolíme a okoreníme. Varíme na miernom ohni cca 20 minút. Medzitým si pripravíme krutóny. Chlieb nakrájame na malé kocky. V mise si zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom a morskou soľou. Do zmesi vložíme kocky chleba a premiešame, aby chlieb nasiakol. Vysypeme kocky chleba na plech a pečieme do zlatista v rúre na 200°C cca 10 min. Keď sme dovarili polievku, ochutíme ju mletým muškátovým orechom, rozmixujeme ponorným mixérom a naložíme do tanierov alebo misiek na polievku. Na vrch poukladáme krutóny, pridáme opečenú slaninu a ozdobíme hoblinami parmezánu a petržlenovou vňaťou.
Vytlačiť recept (PDF)