Slané rascové chrumkavé tyčinky
Postup prípravy
Zmäknuté maslo alebo tuk nakrájame na kocky, pridáme nastrúhaný syr a dve celé vajcia. Z týchto prísad ručne uhnetieme cesto. S cestom pracujeme opatrne. Iba natoľko, aby sa suroviny pekne premiešali a spojili. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, posypeme múkou a preložíme sprava do stredu, zľava do stredu (na tretiny, ako obálku). Cesto teraz otočíme o 90 stupňov a zopakujeme rozvaľkanie a preloženie na tretiny. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme ho rozšľahaným žĺtkom, posypeme soľou, rascou a paprikou. Pomocou kolieska nakrájame cesto na tyčinky (alebo ľubovoľné tvary) a opatrne ich poukladáme na plech. Medzi tyčinkami necháme trochu medzeru, pretože pri pečení zväčšia objem. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 – 18 minút dozlatista. Tyčinky necháme trochu vychladnúť na plechu.
Vytlačiť recept (PDF)