Losos v lístkovom ceste so špenátom
Postup prípravy
Múku (250 g) preosejeme do misy, pridáme pol lyžičky soli a premiešame. Pridáme 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujeme na mrvenicu. K mrvenici začneme pomaly pridávať vodu a vypracujeme mäkké cesto. Vodu pridávame postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujeme. Zostávajúcich 75 g masla dáme do misky a necháme trochu zmäknúť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len trochu zmäknúť, tak aby sa dalo rozmazať lyžicou. Rozdelíme ho v miske na tri časti, t. j. 3× cca 25 g. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej ploche na obdĺžnik s rozmerom cca 40 × 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozvaľkaného cesta potrieme tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžica. Nenamazanú tretinu cesta prehneme do stredu a z druhej strany preklopíme druhú časť cesta. Cesto opatrne rozvaľkáme, opäť do obdĺžnika cca 40 × 20 cm, a postup dvakrát zopakujeme so zvyšným maslom. Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložíme na tretiny a znovu rozvaľkáme na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát. Počas vaľkania podľa potreby mierne posypávame múkou a snažíme sa na cesto príliš netlačiť. Hotové cesto dáme pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky. Lososa osolíme a okoreníme z oboch strán. Špenát necháme rozmraziť. V hrnci rozpustíme kúsok masla a orestujeme na ňom nasekanú cibuľku a strúčik cesnaku. Po chvíľke prilejeme kvapku smotany, dochutíme soľou a čiernym korením a krátko povaríme do zhustnutia. Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme rozšľahaným žĺtkom a na kraj vložíme steak z lososa. Naň navŕšime špenát premiešaný so smotanovou omáčkou, prikryjeme druhým plátkom lososa. Cesto zarolujeme, vrch potrieme žĺtkom a vidličkou sem-tam prepichneme. Pečieme v rúre rozpálenej na 175 °C asi 20 minút. Pripravíme si bazalkovú omáčku. Rozpustíme maslo, orestujeme nasekanú cibuľku, zalejeme bielym vínom a troškou akéhokoľvek vývaru. Osolíme a okoreníme. Stonky bazalky necháme v základe vyvariť, lístky schováme bokom. Prilejeme smotanu a necháme chvíľku hustnúť. Potom pridáme lyžicu horčice a precedíme cez sito. Na záver do omáčky pridáme ešte kúsok masla a pred podávaním vmiešame nasekanú bazalku.
Vytlačiť recept (PDF)