Sviečková na spôsob diviny
Postup prípravy
Sviečkovú necháme odležať 3 – 4 dni v chladničke. Potom ju očistíme od blán a husto prešpikujeme úzkymi pásikmi slaniny, osolíme a necháme stáť asi 20 minút. V panvici rozpálime olej a v ňom dočervena opražíme sviečkovú zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme, do výpeku vložíme nakrájanú cibuľu, zeleninu nakrájanú na kocky, sparený olúpaný rajčiak, bobkový list, čierne korenie (5 ks) a prilejeme trochu octu a vody. Trochu popražíme, potom vložíme sviečkovú a pod pokrievkou dusíme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Vyberieme aj zeleninu a prelisujeme ju cez sito. Z oleja a múky si pripravíme zápražku, upražíme ju do zlatista a precedíme do nej šťavu zo sviečkovej. Pridáme pretrenú zeleninu, sviečkovú a dobre povaríme. Podľa potreby rozriedime vodou alebo mliekom RAJO a pridáme kyslú smotanu. Podávame s knedľou, haluškami alebo kolienkami.
Vytlačiť recept (PDF)