Bezlepkové brownies s karamelom
Postup prípravy
Najprv si pripravíme karamel. 150 g kryštálového cukru nasypeme do hlbšej panvice a necháme na slabom plameni topiť. Ideálne nemiešame, iba sledujeme ako sa cukor topí. Akonáhle sa začne cukor páliť, panvicu stiahneme z ohňa a pomykáme ňou, potom ju môžeme vrátiť späť, až kým sa všetok cukor neroztopí a nesfarbí do zlatohneda. Vtedy doň prilejeme šľahačku, opatrne, lebo karamel môže začať trochu prskať, premiešame a vrátime späť na slabý oheň. Miešame, kým sa hrudky karamelu nerozpustia a nevznikne nám hladká tekutina. Vtedy karamel úplne stiahneme z ohňa, pridáme 30 g masla, premiešame a odstavíme vychladnúť.
Nad parou si roztopíme horkú čokoládu so zvyšným maslom, keď je úplne roztopená, odstavíme ju z ohňa a necháme chladnúť.
Medzitým si vyšľaháme vajcia s cukrom (100 g) a štipkou soli, kým nám nevznikne nadýchaná bledá pena. Potom do nej vmiešame Promix BETA, zľahka, ale dôkladne a napokon vmiešame roztopenú čokoládu s maslom.
Nalejeme do štvorhranného plechu (my sme použili nízky plech a štvorhranný rám o veľkosti 20×25 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pofŕkame trochou karamelu, posypeme trochou orechov a pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 20-25 minút.
Po upečení necháme trochu vychladnúť, potom polejem zvyšným karamelom a posypeme zvyšnými orechmi.
Vytlačiť recept (PDF)