Koláč Poplánok
Postup prípravy
Z mlieka, droždia FALA a jednej lyžice cukru (10 g) pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť (15 – 20 min.). Múku zmiešame so soľou, pridáme kvások + zvyšné suroviny k príprave cesta ( 40 g cukru, vanilínový cukor (16 g), vajíčko(1 ks), maslo izbovej teploty (50 g) a zamiesime hladké cesto. Cesto necháme podkysnúť cca 30 minút.
Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň: zmiešame tvaroh, škoricový cukor, vanilínový cukor (40 g), žítky, cukor a hrozienka (tie vopred namočíme). Ak je náplň hustá, prilejeme trochu mlieka.
Podkysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozváľame na požadovaný rozmer a vložíme do vymasteného plechu (28x38 cm). Okraje potrieme vajíčkom. Potom na cesto natrieme slivkový lekvár a pripravenú tvarohovú náplň. Necháme ešte podkysnúť cca 30 – 40 minút.
Pečieme pri 200 °C cca 30 minút.
Vytlačiť recept (PDF)