Krehký slivkový bezlepkový koláč s lieskovcami
Postup prípravy
Z prísad na cesto (200 g múky, 3 PL mletých lieskovcov (môžete použiť aj iné orechy, napríklad vlašské), 80 g práškového cukru, 50 ml kefíru, 80 g masla alebo rastlinného tuku, 1 celé vajce) vypracujeme hladké, kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočinúť aspoň pol hodinu. Z vychladeným cestom sa nám bude neskôr oveľa lepšie pracovať a cesto sa nebude lepiť.
Medzitým si pripravíme slivky. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme, premiešame s cukrom a necháme bokom.
Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť dlaňami natlačíme na dno okrúhlej formy na pečenie (odporúčame na toto množstvo použiť formu s priemerom 20 cm). Cesto posypeme časťou lieskových orechov a na ne poukladáme pripravené slivky a aj tie posypeme zvyškom lieskovcov.
Druhú časť cesta vyvaľkáme medzi dvomi plátmi papiera na pečenie a prikryjeme ňou slivky. Začistíme okraje cesta. Zo zvyškov cesta môžeme vykrajovačkami povykrajovať zopár koláčikov (napríklad vo forme listu) a poukladáme ich na povrch koláča na ozdobu.
Pred pečením koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Slivkový bezlepkový koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút.
Podávame vychladnutý, môžeme posypať práškovým cukrom.
Vytlačiť recept (PDF)